Valmentajia, vikeltäjiä ja vikellyshevosia

Viivi Aaltovesi

Valmentaja – aloitti vikellystoiminnan Tavelassa, nykyään asuu Helsingissä ja valmentaa satunnaisemmin

”Aloitin vikellyksen vuonna 2002 Järvenpäässä. Ehdin kilpailla kansallisella tasolla ja kansainvälisesti joukkueessa ja yksinvikeltäjänä kymmenen vuotta, ja sen jälkeen opintoni veivät minut Tampereelle. Luulin joutuvani jättämään rakkaan harrastukseni, mutta päädyinkin käynnistämään uutta vikellystoimintaa. Nykyään kaikki vikellykseen liittyvä imaisee suuren osan vapaa-ajastani, vaikka päivätyöni takia en enää ehdi valmentaa yhtä paljon kuin aiemmin. Valmentajana minulle on tärkeintä, että kaikilla on tasoon katsomatta mahdollisuus oppia jatkuvasti uutta, koska sillä tavalla saa onnistumisen kokemuksia. Pidän kunnia-asiana sitä, että kaikki ovat tervetulleita vikellyksen pariin ja pääsevät osaksi yhteisöä.”

Viivi käy meillä valmentamassa edelleen n. 1-2kk välein ja osallistui kesällä 2018 FEI Vaulting Coach Level 1 -kurssille.

Kuvassa Viivi ja Moona Bäck Moonan ensimmäisen kansainvälisen voiton jälkeen kesäkuussa 2017 Flyingessä, Ruotsissa

Oona Pekkala

Ratsastuksenopettaja, juoksuttaja ja valmentaja – Tavelan vikellysvastaava

”Ajauduin vikellyksen pariin ensin lapsena siskoni kautta Järvenpäässä ja nyt myöhemmin Tavelassa hevoseni kautta, kun tarjosin Almaa vikeltäjillemme käyttöön syksyllä 2015. Siitä lähtien vikellys onkin täyttänyt kalenteriani enemmän ja enemmän. Vastaan nykyään vikellystoiminnasta meillä pääasiassa, juoksutan kaikkia Tavelan hevosia kilpailuissa, sekä kuljen mukana maajoukkueleireillä ja muissa tapahtumissa. Olen koulutukseltani ratsastuksenopettaja ja pystyn etenkin istunta-asioissa ohjaamaan eri tasoisia vikeltäjiä sen pohjalta. Lisäksi kävin kesällä 2018 Centered Riding® -ohjaajakurssin jonka oppeja koetan soveltaa myös vikellykseen, sekä FEI Vaulting Coach Level 1-kurssin. Pyrin kehittämään itseäni koko ajan lajin parissa, jotta pystyn auttamaan vikeltäjiämme eteenpäin!”

Oona ja Alma Pohtiolammella esityksen yhteydessä kesällä 2017, kuva: Riia Ruohomäki

Maria Bäck

Valmentaja ja juoksuttaja

”Molemmat tyttäreni, Moona ja Saaga, aloittivat vikellyksen vuonna 2013. Melko pian ryhdyin auttamaan kisoissa hevosen kanssa ja lopulta juoksuttamaan sekä treenit että kisat. Kävin ensin juoksutuskoulutuksissa ja keskityin siihen Viivin valmentaessa. Pikkuhiljaa aloin pitämään korvaavia treenejä valmentajan poissa ollessa. Lopulta kävin vikellysohjaajakurssit ja viime kaudella valmensin ja juoksutin noin puolet meidän tiimin laukkatreeneistä. Nyt kun päävalmentaja muutti Helsinkiin, vastuu on kasvanut entisestään. Lisäoppia valmentamiseen on kertynyt mm. aluevalmennuksista, maajoukkueleireiltä, Tanskan leirityksestä sekä vierailevilta valmentajilta. Olin myös mukana kesän 2018 FEI Vaulting Coach Level 1 -kurssilla. Treenaan jääkiekkoa 6 kertaa viikossa ja uskon sen tuovan konkreettista ymmärrystä urheilijan elämästä sekä ravinnon ja levon merkityksestä myös vikeltäjien elämässä. Urheilu- ja hevoshierojana pystyn hyödyntämään ammatillista tietämystä ja osaamista sekä vikeltäjiin että hevoseen. Monipuolinen urheilutaustani auttaa oheisissa ja tulevalla kaudella meidän tiimiläisiä saattaakin näkyä omien lajiensa lisäksi niin uimassa, seinäkiipeilemässä, retkiluistelemassa kuin vaikkapa lumilautailemassakin. Pyrin parhaani mukaan auttamaan jokaista vikeltäjää pääsemään heidän omiin tavoitteisiinsa. Ja vaikka olenkin kilpailuhenkinen, niin kaikki tehdään ehdottomasti kannustavassa ja positiivisessa hengessä!”

Maria ja Kaapo Tavelan omissa kisoissa, kuva: Venla Hentunen

Team Equillence Supersankarit, A-tason edustusjoukkue

Supersankareina tunnettu joukkue on kilpaili yhdessä kaksi vuotta ja onnistui nousemaan A-tasolle kaudella 2017. Joukkueeseen kuuluvat Saaga Bäck, Helmi Heikkinen, Moona Bäck, Manar Dahan, Enni Rautanen ja Anna Kivistö. Joukkueen varajäsen on Nea Suihkonen, hevonen Atterupgaards Marlene II, eli Alma, ja juoksuttaja Oona Pekkala. Myös Maria Bäck ja Viivi Aaltovesi ovat mukana juoksutus- ja valmennustiimissä. Supersankarit ovat toistaiseksi joukkuevikellyksessä tauolla sankareiden keskittyessä yksinvikellyspuoleen.

IMG_7163 joukkue IMG_5416

Keskikuvassa oikealta vasemmalle Oona ja Alma sekä Enni, Manar, Helmi, Saaga, Moona ja Nea, Anna makuulla. Kuvanottohetkellä Anna oli loukkaantumisen takia sivussa ja varajäsen Nea kilpaili Annan Wonder Woman -asussa.
Kilpailukuvat Järvenpään PM-kisoista Ainosta, kiitokset Kamilla Kutvonen!


Atterupgaards Marlene II "Alma"

Maajoukkuevikeltäjiemme edustushevonen ja joukkuetaitaja

Alma on 2007 syntynyt tanskalainen puoliveritamma, joka on ollut Oonalla 3-vuotiaasta asti. Alma treenaa vikellyksen ohella monipuolisesti kouluratsastuksen ja hyppäämisen sekä maastoilun parissa. Almalla on vikelletty syksystä 2015 alkaen. Se on tammamainen ja osaa kertoa mielipiteensä selkeästi, mutta myös tsemppaa haastavissa tilanteissa hienosti. Almalla on korkeutta n. 178cm ja se onkin toiminut yksinvikellyksen lisäksi myös parilla joukkueella hevosena. Almalla treenataan maajoukkueessa ja se kiertää myös kansainvälisiä kisa-areenoita. Kaudella 2017 Alma on saavuttanut kaksi kansainvälistä voittoa yksinvikellyksen puolella sekä PM-kultaa lapsiluokassa Moona Bäckin kanssa, kaudella 2018 mm. kansainvälisen voiton sekä SM-kolmoisvoiton lapsiluokassa.

Alma Alma3 ALma2
Kuvat Tampereen Hevoset -messuilta 2016: Tiia Tahvanainen Photography


Al Capone IV "Kaapo"

Ensimmäinen laukkahevosemme ja syy miksi Tavelassa on vikellystä

Kaapo on 2001 syntynyt hauskanvärinen puoliveriruuna, jonka mukana vikellys oikeastaan rantautui Tavelaan koska sillä oli lajista kokemusta aiemmassa elämässään. Kaapo on edustanut maajoukkuetasolla ja on luotettava kehäkettu kilpailutilanteissa. Kaapon säkäkorkeus on n. 176cm. Päätyönä Kaapolla on toimia ratsastuskoulun luotettavana opetushevosena ja se kilpaileekin myös esteillä oppilaiden kanssa. Tällä hetkellä Kaapon vikellysura on tauolla ja se palailee lajin pariin enää korkeintaan helppojen ryhmien opetusmestariksi.

IMG_5770 
Kuvissa vas. Nea Suihkonen ja oik. Anna Kivistö.


Lucca Ask "Lucca"

Superyritteliäs ja kiltti rouva, jota ei tammaksi edes uskoisi

Lucca on aina kiltti ja iloinen tanskalainen puoliveritamma, joka on syntynyt vuonna 2002. Oona koulutti sen vikellyskäyttöön hyvin nopealla aikataululla keväällä 2017 ja se voittikin heti ekoissa kisoissa oman luokkansa! Lucca on ratsastuskoulun luottoheppa, se toimii eniten alkeis- ja koulutunneilla sekä maastoissa. Vikeltäessä Lucca on reipas ja hyvin positiivisesti kaikkeen suhtautuva, monen valmentajan onkin ollut vaikea uskoa sen olevan tamma! Se on pienin meidän vikellyshevosistamme säkäkorkeuden ollessa noin 170cm. PM-kisoissa 2017 Lucca sijoittui lapsiluokassa neljänneksi ja voitti yllättäen PM-hopeaa sennuissa Emma Pakkasen lainatessa sitä extempore.

IMG_8219 IMG_6280 IMG_8287
Lucca PM-kilpailuissa Ainosta, vas. Enni Rautanen. kesk. Emma Pakkanen ja oik. Helmi Heikkinen. Kuvat: Kamilla Kutvonen


Aroonis "Aaro"

Käyntivikellyksen luottopakki

Aaro on 1997 syntynyt torinhevosruuna, joka vanhoilla päivillään aloitti vikellysuraansa 2014. Se sopiikin käyntivikellykseen loistavasti leveän selkänsä ja rauhallisen luonteensa takia. Aaro ei enää juuri kilpaile, mutta toimii kotioloissa loistavasti. Aaron säkäkorkeus on n. 172cm.

Aarovik


Kvatro

Kun isoakin miestä voi joskus jänskättää...

Kvatro on 2002 syntynyt kookas latvialaisruuna, jonka omistaja Ninna Kohonen antoi meille vikellyskäyttöön pari kertaa viikossa syksyllä 2017. Kvatro on rakenteeltaan mainio vikellykseen ja se väläyttelee todella hyviä pätkiä, mutta sen koulutus on edennyt rauhakseltaan ajoittaisen jännittymisen takia. Iästään huolimatta uskomme Kvatron vielä tulevan esiin myös kisoihin! Kvatrolla on miellyttävä laukka ja säkää lähes 180cm.

 


La Fortunata Gold "Konsta"

Kokoa ja näköä tarjoava tulevaisuudenlupauksemme

Konsta on ensimmäinen vikellyskäyttöä ajatellen meille varta vasten ostettu hevonen. Se on v. 2011 syntynyt ESH-ruuna ja kaipaa vielä koulutusta sekä lihasvoimaa, koska kokoa sillä on n. 183cm! Vikellyksen lisäksi Konsta työskenteleekin ratsastuskoulussamme sennuratsastajien suosikkina. Konstalla on laadukas laukka ja se on luonteeltaan ihastuttavan utelias ja ystävällinen. Konstan vikellysura on alkanut elokuussa 2018.